VTT mukaan tarjoamaan avoimen lähdekoodin ohjelmia

VTT on julkistanut ensimmäisen avoimen lähdekoodin ohjelmansa. Tarkoitus on julkistaa lähitulevaisuudessa myös muita avoimia ohjelmistoja. Näin VTT pyrkii edistämään ohjelmistoalan kehitystä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Ohjelmistoalan tutkimus- ja tuotekehityshankkeiden ohessa VTT:llä syntyy mm. erilaisia työkaluohjelmistoja, jotka soveltuvat pienin muutoksin muihinkin käyttötarkoituksiin. Tällaisia ohjelmistoja VTT julkistaa käytettäviksi ja edelleen kehitettäviksi VTT:n omalla avoimen lähdekoodin lisenssillä. Ohjelmistot VTT julkistaa Opensource Internet -sivustollaan.

- Ohjelmiston avoimuus tuo ohjelmiston ostajalle toimittajariippumattomuutta. Ohjelmistojen laatu on parempaa ja kehitystyö nopeampaa. Tuhannet ohjelmoijien silmäparit ratkaisevat mahdollisia ongelmia nopeasti. Myös tietoturva paranee, koska ohjelmistokoodi on julkinen, Finnish Linux User Group ry:n puheenjohtaja Esko Wessman sanoo.

Linux, Apache ja OpenOffice ovat esimerkkejä avoimen lähdekoodin ohjelmistoista. Wessmanin mukaan VTT on alalla suunnannäyttäjä, ja jo pelkästään VTT:n määrittelemä avoimen lähdekoodin lisenssi on selkeää luettavaa verrattuna muihin lisensseihin.

Ensimmäiseksi VTT on julkistanut Java-ohjelmointikielellä tekemänsä helppokäyttöisen Nipper-työkaluohjelmiston (Neat Internet Protocol Packet Editor). Sillä voidaan testata monipuolisesti tietoverkkoja ja niitä hyödyntäviä sovelluksia. Ohjelmisto syntyi sivutuotteena VTT:n aktiiviverkko-hankkeessa.

- Tämä VTT:n julkistama ensimmäinen ohjelmisto on yksi järkevimmistä kohdista lähteä liikkeelle avoimien lähdekoodien parissa. Koska pelisäännöt ovat selvät, ohjelmisto on alan toimijoille hyvä ja turvallinen perustyökalu, jota voi jatkojalostaa ehkä jopa tuottavaksi liiketoiminnaksi, Wessman sanoo.

Avoimeen lähdekoodiin perustuvat ohjelmistot ovat jo tulleet vaihtoehdoiksi suomalaisiinkin organisaatioihin ja yrityksiin. Avoimuus on osaltaan myötävaikuttanut runsaampaan suomenkieliseen ohjelmistotarjontaan.

VTT:n avoimen lähdekoodin sivusto:
http://opensource.erve.vtt.fi/

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka
Sami Pönkänen, projektipäällikkö
puh. (09) 456 7232
sami.ponkanen@vtt.fi


Finnish Linux User Group ry.
Esko Wessman, puheenjohtaja
puh. 040 731 6361
ew@nordicmind.com

Top of this page

© VTT Technical Research Centre of Finland 2004

VTT Information Technology home page